15 tips om aardiger te zijn

Aardig zijn kost zo weinig moeite!

Gewoon wat meer geduld hebben wanneer je in de rij staat te wachten op die oudere dame die niet zo snel meer is met het pakken van haar portemonnee. Een oprechte glimlach sturen wanneer je iemand tegemoet loopt. Een helpende hand bieden wanneer je ziet dat een ander even hulp nodig heeft. Iemand een complimentje geven omdat diegene zo’n leuke jas aan heeft…

Aardig zijn kost niets!

Bovendien kost het veel minder energie om vriendelijk te zijn dan dat je je irriteert aan de ander of boos reageert. Wanneer jij de wereld op een vriendelijker manier tegemoet treedt, zul je zien dat de reacties van anderen ook leuker of prettiger zijn.

Eenvoudige tips om de wereld wat meer kleur te geven:

1. Groet mensen die je tegenkomt, ook mensen die je niet kent. Een vriendelijke groet en een oprechte glimlach kan de dag van een onbekende maken. Je zult bovendien verbaasd staan wat voor effect het heeft op anderen! Glimlachen is besmettelijk!

2. Wees oprecht geïnteresseerd. Stel vragen omdat je echt wilt weten hoe het met de ander gaat. 

3. Doe meer dan wat van je verwacht wordt. Pak bijvoorbeeld dat cadeautje met zorg in; maak er iets leuks van.

Dat Wordt echt gewaardeerd!

4. Waardeer de mensen in je omgeving. Laat het ze ook weten. Een aardig berichtje of een simpel dank je wel kan al een wereld van verschil maken.

5. Oordeel niet zo snel. We hebben allemaal snel ons oordeel klaar, maar wat je ziet is niet altijd wat het echt is. Het lijkt misschien dat een ander boos op je is, maar wellicht heeft diegene een ontzettende pech dag en zit alles tegen. Projecteer wat je ziet of ervaart niet meteen op jezelf.

6. Wees ook aardig naar jezelf toe. Behandel jezelf zoals je je beste vriend(in) behandelt. Zou je de dingen die je tegen jezelf zegt ook tegen hem/haar zeggen? Oh nee? En waarom doe je het dan wel naar jezelf toe? Door aardiger te zijn voor jezelf, krijg je ook de ruimte om vriendelijker naar je omgeving te zijn.

7. Maar aardig zijn zit ook in kleine dingen als het vervangen van de toiletrol als deze leeg is. Ook al ziet niemand dat jij die rol hebt vervangen, dan nog voorkomt het onnodige irritatie bij een ander. Komt iemand net wat geld tekort bij de kassa, geef het diegene dan. Jij zou ook heel blij zijn als je even uit ‘de brand’ geholpen zou worden! 

8. Wees geduldiger in het verkeer. Iedereen heeft het recht om ergens te zijn of te rijden; ook al is dat voor jou misschien onhandig of kost het je extra tijd.

9. Parkeer je auto netjes; waarom 2 parkeerplekken innemen als dat helemaal niet nodig is? Ook al is het nu misschien rustig op de plek waar jij parkeert, dat is straks misschien anders. Dan is iemand weer blij met een vrij plekje en voor jou kost het helemaal geen extra moeite om gewoon netjes in het vak te parkeren.

10. Betrek een verlegen persoon bij een gesprek als je ziet dat iemand zich niet op zijn gemak voelt bij een bijeenkomst.

11. Wees een voorbeeld voor kinderen. Door zelf aardiger te zijn, leer je ook je kinderen dat dat heel normaal gedrag is. Zij weten zo niet beter dan dat je anderen hoort te helpen en met vriendelijkheid tegemoet moet treden.

12. Probeer een ander te helpen die met pech langs de kant van de weg staat. Misschien ben jij wel helemaal niet technisch, maar wellicht kun je iemand toch op een of andere manier helpen. Alleen al de blijk van medeleven kan heel prettig zijn voor die ander. Het feit dat een ander ziet dat je ‘ in nood’ bent geeft een prettig gevoel.

13. Geef alleen oprechte complimentjes! Zeg niet dat je iets mooi vind als je dat niet vindt, maar wees ook niet onaardig. Als iemand bijvoorbeeld vraagt wat je van zijn nieuwe trui vindt en je vindt het niet mooi, dan kun je altijd nog zoiets zeggen als dat de kleur zo mooi past bij zijn schoenen of dat het een mooi model is. Of..  “Wat een aparte trui! Bijzonder hoor!” Er is altijd wel een reden om iets aardigs te zeggen.

14. Wees tegen iedereen even aardig. Discrimineer op geen enkele wijze! Een aardig persoon is aardig tegen iedereen en niet alleen tegen zijn vrienden. Als je mensen die je minder ‘cool’ vindt niet aardig behandelt, dan ben je misschien toch niet zo’n sympathiek persoon…
15. Bied je hulp aan indien je daar je tijd en de energie voor hebt. Er zijn altijd manieren om een ander te helpen. Iemand even ergens naartoe brengen, een boodschap meenemen of bijvoorbeeld het straatje van de oude buurvrouw sneeuwvrij maken…
Aardig zijn doe je niet alleen voor je omgeving. Ook jijzelf hebt daar baat bij. Doordat je zelf een positieve energie uitstraalt krijg je ook veel meer leuke en goede reacties terug. Je krijgt meer gedaan en je zult je beter voelen. Dus ook als het even minder gaat… probeer te glimlachen! De wereld om je heen dan zal dan veel beter op je reageren.
Wat relevante youtube video’s over: aardiger zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top