Weekje VEGA!

Hebben jullie je al ingeschreven voor De Nationale Week Zonder Vlees?

 

 

Ik wel! Al ben ik al ruim 25 jaar fulltime vegetariër, hieraan doe ik mee!  Heel mooi initiatief om mensen wat bekender te maken met vegetarisch eten. Er wordt al niet vaak meer vreemd opgekeken als je vegetariër bent, maar voor velen is het nog wel heel moeilijk om zelf minder vlees te eten. En we weten allemaal dat er best veel voordelen zitten aan het verminderen van de vleesconsumptie. Toch?

Voor mij was de reden destijds dat ik besloot geen vlees en vis meer te eten een simpele. Ik woonde op mezelf en had altijd al een hekel aan het klaarmaken van vlees. Ik zag dan altijd een stuk van een dood beest in de pan liggen. Ieeuw!

Daarbij komt dat ik heel erg gek ben op dieren, eigenlijk op vrijwel alle dieren, dus de keus was snel gemaakt. Waarom zou ik zelf nog vlees eten? Ging ik dus niet meer doen.

Ik eet niets ‘met oogjes’

Vanaf dat moment heb ik nooit meer iets gegeten ‘Met oogjes’ zoals ik het zelf altijd zeg. Ik vind het geen probleem als anderen wel vlees en vis eten, maar ik doe het niet. Als het dan zo is dat ik misschien eens weinig lekkers te eten heb tijdens een etentje bij vrienden of in het buitenland; dan is dat maar zo. Heb ik nooit een probleem van gemaakt. Het is mijn keuze geweest en dan eet ik wel brood. Of een salade… Niks mis mee toch?

 

Niet zo streng in de leer

Wel heb ik er destijds voor gekozen om niet al te streng in de leer te zijn om het leven nog wel draaglijk te houden. Ik eet gewone kaas; ook al wordt daar stremsel uit de maag van een koe voor gebruikt. Ik zou voor vegetarische kaas kunnen kiezen, maar dat is een stuk duurder. Ook eet ik bv. gewone, goedkope koekjes; ondanks dat daar vaak gelatine in gebruikt wordt. Gelatine is een bindmiddel dat uit slachtafval wordt gewonnen. Niet bepaald vegetarisch dus. Maar als ik het zelf maak, dan gebruik ik uiteraard nooit ergens gelatine in…

 

Soms moet je compromissen sluiten

Daarentegen zijn lang niet al mijn schoenen van leer en zal je mij nooit in een leren jasje zien lopen. (Als ik dat al zou willen, dan zijn er voldoende mooie alternatieve ‘leersoorten’ waarvoor geen dier gedood is…).

Maar… ook ik moet af en toe compromissen sluiten; ons bankstel is dan wel weer van leer… Nadat onze vorige banken door kattengekrab waren vernield, vonden mijn (niet-vegetarische) huisgenoten het toch echt beter om dit keer een leren bank te kopen. Die zijn veel duurzamer. En ja, dat is natuurlijk wel zo, maar toch… Blijft een lastig puntje…

De Nationale Week Zonder Vlees

Net als de  initiatief-neemster  Isabel Boerdam, oprichter van De Hippe Vegetariër, denk ik dat het niet meer van deze tijd is om elke dag vlees te eten. Isabel Boerman wil met deze week bereiken dat mensen hun eetpatroon wat afwisselender leren te maken. Dus vlees, vis en vegetarische gerechten afwisselen. Ook wil ze laten zien dat het helemaal niet saai en moeilijk is om of en af en toe vegetarisch te eten.

Als veel meer mensen minder vlees gaan eten, dan maakt dat serieus verschil voor de toekomst van onze planeet.

Kijk voor meer informatie op de website van De Nationale Week zonder Vlees. 

Je vindt er onder andere voedingsinformatie over vegetarisch eten, lekkere kookideeën en tips voor de fijnste vegetarische restaurants.

Doe je ook mee?

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top